Direct je persbericht verspreiden onder journalisten, social-media en zoekmachines.
Startpunt voor de verspreiding van nieuwswaardige content.

Persbericht verzenden

Persbericht

Moeder tbs mislukte moordpoging twee kinderen eist mediaverbod

Datum: maandag 10 maart 2014

Bron: Actueel Nieuws

Enschede , 10 maart 2014 -

Een 43-jarige Enschedese vrouw die tot tbs is veroordeeld voor een mislukte moordpoging op haar twee kinderen, eist in een kort geding dat haar ex-partner geen uitlatingen meer doet over het familiedrama.

Dat drama speelde zich begin 2009 af. De Enschedese dwong haar twee kinderen een cocktail van medicijnen en alcohol te nemen, maar beiden overleefden de moordpoging. De vrouw zelf raakte ook bedwelmd. Zij kreeg tbs opgelegd, maar in augustus is de behandeling afgelopen en zij wil dan regelmatig haar ouders in Enschede bezoeken.

Moreel appèl van burgemeester Den Oudsten

Haar ex-man en dochter zijn daar fel op tegen. Haar zoon pleegde drie jaar geleden zelfmoord. Eind vorig jaar kwam burgemeester Den Oudsten nog met een moreel appèl richting de moeder om af te zien van bezoekjes aan Enschede.

Vrienden van de ex-man hebben meerdere acties gevoerd om te voorkomen dat de tbs-moeder naar Enschede komt. Zij heeft daarom juridische stappen gezet om te voorkomen dat haar ex nieuwe negatieve uitlatingen doet over de vrouw, op straffe van 5000 euro per overtreding.

maandag 13 januari 2014 | 20:45

De actiegroep 'Steun Harald en Lisa' zamelt vanavond in het stadhuis van Enschede handtekeningen in om politieke aandacht te vragen voor vader en dochter Harald en Lisa. De lokale politiek kan weinig anders doen dan hun Tweede Kamerfracties op de hoogte te brengen van wat er speelt.

De initiatiefnemers van de handtekeningenactie vrezen voor de toekomst van de dochter. Het meisje en haar inmiddels overleden broer zijn jaren geleden door hun moeder vergiftigd met alcohol en pillen; ze overleefden het ternauwernood, net als de vrouw zelf. De moeder is voor een dubbele poging tot moord veroordeeld tot tbs met dwangverpleging. Ze zou lijden aan het syndroom van Münchhausen by proxy.

"Ze wil haar werk afmaken"

In augustus van dit jaar is de moeder uitbehandeld en mag ze de tbs-kliniek verlaten. Daar maakt de actiegroep en vader Harald zich zorgen over. Ze zijn bang dat de moeder Lisa komt opzoeken en haar iets aandoet. Volgens de actiegroep, bestaande uit vroegere buren, "wil ze haar werk afmaken." Ze hebben geen contact met de moeder gehad, maar weten dat ze naar Enschede komt: "Haar ouders wonen hier."

Wettelijk zijn de mogelijkheden beperkt om Lisa te beschermen. De actiegroep: "Ze krijgt een noodknop. Als ze die indrukt komt er onmiddellijk hulp, maar het is raar dat zij nu als een dader wordt behandeld, terwijl er geen maatregelen worden genomen tegen de echte dader." Inmiddels zijn er op papier en digitaal zo'n 12.000 handtekeningen ingezameld. Er zijn 15.000 handtekeningen nodig om het punt op de agenda van de Tweede Kamer te zetten. Tweede Kamerlid Omtzigt uit Enschede heeft de actiegroep al toegezegd Kamervragen te stellen.

vrijdag 29 november 2013 | 9:47

Burgemeester Peter den Oudsten doet een beroep op de vrouw die in 2010 werd veroordeeld tot een celstraf en tbs, om niet naar Enschede te komen. "Als ze zich werkelijk iets aantrekt van het lot van haar dochter, dan blijft ze weg", zegt hij in de Twentsche Courant Tubantia.

De krant schrijft verder dat Den Oudsten in gesprek is met de reclassering en het Openbaar Ministerie om te voorkomen dat de moeder haar dochter tijdens haar verlof tegenkomt. Volgens Den Oudsten is dit proefverlof onlangs vanwege de commotie en gesprekken met betrokkenen uitgesteld.

De burgemeester zegt dat zijn bevoegdheden beperkt zijn en dat hij de moeder niet bij voorbaat de toegang tot de stad kan ontzeggen. In de krant zegt hij dat hij zo’n maatregel pas zou kunnen nemen als er maatschappelijke onrust kan worden aangetoond. "Ik kan dat nu alleen via overleg regelen. Ik hoop dat de moeder zich echt iets wil aantrekken van het lot van haar dochter."

Begin oktober zei Den Oudsten al dat hij zijn best ging doen om te voorkomen dat de vrouw weer naar Enschede komt. De vrouw probeerde in maart 2009 haar twee kinderen en zichzelf om het leven te brengen. Ze is in het kader van resocialisatie weer op vrije voeten.

Een groep verontruste mensen, onder wie de vader van de kinderen, wil voorkomen dat ze terug komt naar Enschede. Op Facebook maakten ze een pagina waar handtekeningen worden verzameld om de moeder uit Enschede weg te houden. Dat leverde bijna tweeduizend handtekeningen op. Ook werden er handtekeningen ingezameld bij een thuiswedstrijd van Heracles Almelo. Alle acties samen leverden volgens de Twentsche Courant Tubantia zo'n 11.000 handtekeningen op.

zondag 20 oktober 2013 | 14:12

Vrienden en vriendinnen van Harald en Lisa Bakker uit Enschede hebben tijdens de wedstrijd Heracles Almelo - NEC actie gevoerd om te voorkomen dat de ex-vrouw van Bakker - een tbs-patiënt - Enschede in mag. Vader Harald Bakker maakt zich grote zorgen om zijn dochter Lisa.

De ex-vrouw van Bakker heeft eerder geprobeerd Lisa Bakker en haar zoon Mitchel om het leven te brengen. Ze kreeg daarvoor tbs met dwangverpleging, maar mag binnenkort met proefverlof en wil naar Enschede. Bakker vreest dat ze Lisa nog steeds om het leven wil brengen. Hij wil daarom een stadsverbod voor Enschede, zodat Lisa onbevreesd haar sociale leven kan voortzetten.

40.000 handtekeningen

Een groep vrienden en vriendinnen van Bakker heeft de medewerking van de Almelose supportersgroep Bianco Nero gekregen om in het Polman Stadion twee spandoeken op te hangen. Op de eerste staat ‘RIP Mitchel’ ter nagedachtenis van de zoon van Harald Bakker die twee jaar geleden zelfmoord pleegde. Op de andere staat ‘Steun Harald en Lisa’.

Via de stadionspeakers is uitleg gegeven over het stadsverbod. Het doel van de actie is 40.000 handtekeningen op te halen, zodat de Tweede Kamer over dit onderwerp moet gaat praten en een ‘wet Mitchel’ moet overwegen. "Het zou mooi zijn als er een wet komt die kinderen beschermt tegen tbs-ers die met verlof mogen", zegt Daisy Nijmeijer die namens Harald en zijn dochter het woord doet. "Het stadsverbod is ons eerste streven." Het verzoek daartoe ligt bij burgemeester Peter den Oudsten van Enschede.

De petitie is te vinden op www.petitie24.nl ‘steun Harald en Lisa’.

zaterdag 19 oktober 2013 | 11:05

De actie om Enschedeër Harald Bakker en zijn 14-jarige dochter Lisa te beschermen tegen hun moeder, wordt inmiddels door tienduizend mensen ondersteund. Dit zegt initiatiefneemster Daisy Nijmeijer.

De moeder zit een tbs-straf uit nadat ze enkele jaren geleden probeerde haar kinderen en zichzelf om het leven te brengen. Haar familie is bang dat zij na vrijlating, volgend jaar augustus, terugkeert naar haar woonplaats Enschede. Nu al mag de vrouw af en toe met verlof.

De familie wil dat de wet zodanig wordt aangepast dat de bewegingsvrijheid van vrijgelaten tbs'ers wordt beperkt. Om dit op de politieke agenda te krijgen zijn 40.000 handtekeningen nodig. Via internet hebben inmiddels 1500 mensen hun handtekening gezet onder een petitie; ongeveer 9.000 mensen hebben dit schriftelijk gedaan.

Dit weekend wordt door supporters van FC Twente en Heracles Almelo ook aandacht gevraagd voor de actie. Tijdens de thuiswedstrijden tegen respectievelijk Ajax en NEC wordt via spandoeken bekendheid gegeven aan de actie. Eerder is de problematiek bij burgemeester Den Oudsten van Enschede onder de aandacht gebracht.

Bron: RTV Oost


Eerste online platform HelloContainer voor duurzame scheepvaart geïntroduceerd
Daar waar voorheen tussenpersonen nodig waren, kunnen exporteurs vanaf heden zélf het volledige..
3 jaar geleden via HelloContainer
Wereldpremière Marienklage Jan van Maanen 20 april
Op 20 april 2019 vindt in de Jaconikerk in Utrecht de wereldpremière plaats van de..
4 jaar geleden via Jan van Maanen
Mannelijke ondernemer kiest steeds vaker voor leaseauto
Steeds meer mannelijke ondernemers kiezen ervoor om een auto zakelijk te leasen in plaats van er..
5 jaar geleden via Leasescanner financial lease
Eerwraak in Nederland
Het afgelopen jaar zijn in Nederland ruim 500 meldingen gedaan van vermoedelijke eerwraak. Het..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Overval bij 80-jarige man
In de nacht van 14 op 15 april werd een 80-jarige alleenstaande man gewekt door twee inbrekers...
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Ernstig auto-ongeluk door keien op de weg
In de nacht van 23 op 24 juni raakte een 32-jarige vrouw ernstig gewond bij een ongeval op de..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Kosten per type graf – hoeveel betaal ik bij?
Met een uitvaartverzekering worden kosten gedekt die komen kijken bij een uitvaart. De hoogte van..
6 jaar geleden via Elkeuitvaartverzekeringvergelijken.nl
NUMA neemt Uitvaartverzorging Van Bruchem in Rossum over
Met ingang van 1 juni 2017 is Van Bruchem Uitvaartverzorging deel gaan uitmaken van NUMA..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Asociale rijgedrag zorgt bijna voor frontaal ongeluk door mobiel bellen
ANN - “Het scheelde echt een haartje”, zegt een gezin uit Nieuwegein. “Die man..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Nieuwe uitvaarttrends op de eerste Funeral Fair
Begrafenissen met koffietafels, crematies met koffie en cake achteraf, ze zijn nog altijd in de..
6 jaar geleden via Ikvergelijk.nu