Categorieën


Nieuwe voetgangersbruggen over de Lange Linschoten

Delen:
  • A
  • A

De gemeente Oudewater vervangt twee van de drie kwakels over de Lange Linschoten. Het afvoeren van de oude en het plaatsen van de nieuwe voetgangersbruggen gebeurt op woensdag 9 oktober.

Drie kwakels verbinden de oevers van de Lange Linschoten tussen Oudewater en Linschoten. Een kwakel, ook wel kwakkel of til genoemd, is een smalle en tevens hoge voetgangersbrug. Die hoogte was vooral in vroeger dagen nodig om (trek)schuiten vrije doorgang te geven.

Waardevol om bruggen te behouden
Wethouder Johan van Everdingen hecht veel waarde aan het behoud van de karakteristieke bruggen. ,,Het gaat om bouwwerken die vaak na de oorlog gebouwd zijn en relatief weinig onderhoud nodig hebben. Maar langzaam begint het besef te komen dat deze aan het einde van hun technische levensduur gaan komen.’’

Vernieuwen is goedkoper dan renoveren
De gemeente Oudewater maakte in 2009 een begin met een grondige inspectie van haar bruggen, (grote) duikers, beschoeiingen en vissteigers. Voor het onderhoud en de vervanging van deze objecten heeft de gemeenteraad geld beschikbaar gesteld. ,,Deze twee kwakels kwamen als een van de eerste objecten in aanmerking voor groot onderhoud. Al snel bleek dat het vervangen van de kwakels goedkoper is dan renoveren,’’ verklaart Van Everdingen de keuze voor twee nieuwe bruggen. De gemeente Montfoort verving enkele jaren geleden de derde kwakel.

Ook een nieuwe Varkensbrug
Als alles volgens plan verloopt wordt aan het einde van dit jaar ook de Varkensbrug (verbinding tussen Leeuweringerstraat en Donkere Gaard) vervangen. Verder treft de gemeente voorbereidingen voor het uitvoeren van groot onderhoud aan de Hoenkoopsebrug (2014-2015) en het vervangen van de Romeijnbrug na 2016.

 

Actueel Nieuws Nederland, Actueel Nieuws Nederland
 Eén van de kwakels die vervangen wordt. (foto gem.Oudewater)Reageren op dit artikel? Laat dan hier uw reactie achter.


Actueel Nieuws Nederland