Direct je persbericht verspreiden onder journalisten, social-media en zoekmachines.
Startpunt voor de verspreiding van nieuwswaardige content.

Persbericht verzenden

Persbericht

Gemeente deels verantwoordelijkheid dood 5-jarige Jaïro

Datum: donderdag 24 april 2014

Bron: Actueel Nieuws

24 april 2014 -

Advocaat Richard Korver vindt dat de gemeente deels zijn verantwoordelijkheid moet nemen voor het fatale ongeluk waarbij maandagmiddag de 5-jarige Jaïro verdronk. 'Ik snap heel goed dat mensen daar gaan zwemmen. Het is heet. Het is een zogenaamd surfstrandje. Er zijn ook faciliteiten voor surfers. Surfers vallen met regelmaat van hun plank en zwemmen dan weer terug naar hun plank', zegt Korver.

Hij vindt het bord bij het strandje aan de Bert Haanstrakade, waarop staat dat er daar niet mag worden gezwommen, dan ook te onduidelijk. Vooral het woord 'surfstrandje' is volgens hem verwarrend. 'Het is dan toch echt het stadsdeel die deze onduidelijkheid in het leven roept en niet de burger', stelt Korver. De gemeente wilde niet op camera reageren, omdat de politie nog onderzoek doet naar de gebeurtenis. Opvallend genoeg lieten zij wel weten dat het bord slechts een aanwijzing is en geen verbod. Mensen die daar zwemmen zijn dus niet strafbaar.

Maandag 22 juli 2013 13:27

Bij een strandje op IJburg is vanmiddag een vijfjarig jongetje verdronken. Zowel brandweer als ambulance spoedde zich rond 13.00 uur naar de Muiderlaan op IJburg. Ook een traumahelikopter werd ingezet. Bij een strandje aan de Bert Haanstrakade ter hoogte van Surfcenter IJburg, raakte het jongetje kopje onder. Hij was samen met zijn broer van negen jaar oud. De hulpdiensten zijn gealarmeerd door de broer van het slachtoffer.

De hulpdiensten hebben het jongetje ter plaatse gereanimeerd waarna hij in kritieke toestand met spoed naar het ziekenhuis werd gebracht. Later in de middag is hij daar overleden. Eerder liet een woordvoerder van stadsdeel Oost overigens weten dat het om een jongetje van zeven jaar oud ging. Dit bleek dus niet te kloppen.

Dinsdag 23 juli 2013 14:37

In verband met de verdrinking van het 5-jarige jongetje, Jaïro, maandagmiddag in het water aan de Bert Haanstrakade op IJburg heeft de politie een 21-jarige man en een 42-jarige vrouw aangehouden. Zij waren de begeleiders van een groepje van zes kinderen op het moment van de verdrinking van het jongetje. De twee zijn aangehouden omdat ze onvoldoende toezicht zouden hebben gehouden. Naast de begeleiders worden er ook een aantal andere getuigen verhoord. Na verhoor mogen de man en de vrouw weer naar huis.

Een familielid van Jaïro laat aan AT5 weten dat de 21-jarige aangehouden man de neef van het verdronken jongetje is. De 42-jarige vrouw die is aangehouden, is de eigenaresse van de BSO Jungle Jane Kids. De BSO aan de Diemerparklaan was vandaag gesloten en was niet bereikbaar voor commentaar.

Een groep kinderen van Jungle Jane was gisteren ook op het surfstrandje waar Jaïro is verdronken. Het lijkt erop dat er geen sprake is van opzet en dat de verdrinking een noodlottig ongeluk was.

Maandagmiddag rond 13.15 uur verdween Jaïro onder water. Zowel politie als brandweer waren snel ter plaatse en duikers van de brandweer hebben het jongetje uit het water gehaald waarna onmiddellijk de reanimatie is gestart. Het kind werd onder politiebegeleiding naar het ziekenhuis gebracht. Kort na aankomst in het ziekenhuis is hij overleden.

De 5-jarige Jaïro die maandagmiddag in het water aan de Bert Haanstrakade op IJburg verdronk, was met zijn 21-jarige oppas mee. Dat zegt Jozef Rammelt, de advocaat van de 42-jarige eigenaresse van de BSO Jungle Jane Kids. De kleuter maakte geen deel uit van de BSO, maar kende de kinderen wel die op dat moment bij de BSO waren aangesloten. De oppas was 'op dat moment' niet in dienst van de BSO, aldus de advocaat. Of hij ooit wel eens voor de BSO werkte, weet Rammelt niet.

De 42-jarige eigenaresse en de 21-jarige oppas werden gisteren door de politie aangehouden en verhoord. Zij zijn dinsdagavond na verhoor heengezonden. Volgens een familielid van het jongetje, die dinsdag contact opnam met AT5, is de 21-jarige man de neef van Jaïro. Volgens de advocaat blijven zowel de eigenaresse van de BSO als de oppas verdachten in de zaak. Vooralsnog zou het incident geen gevolgen hebben voor de BSO.

Maandagmiddag rond 13.15 uur verdween Jaïro onder water. Zowel politie als brandweer waren snel ter plaatse en duikers van de brandweer hebben het jongetje uit het water gehaald waarna onmiddellijk de reanimatie is gestart. Het kind werd onder politiebegeleiding naar het ziekenhuis gebracht. Kort na aankomst in het ziekenhuis is hij overleden.

Woensdag 24 juli 2013 11:46

De 5-jarige Jaïro raakte maandagmiddag onder water toen zijn 21-jarige neef Stefano 'even werd afgeleid'. Dat zegt zijn advocaat Maarten Pijnenburg tegen AT5. Stefano heeft maandag samen met de 42-jarige Jane, eigenaresse van de BSO Jungle Jane Kids, afgesproken om naar het strand te gaan. Jane was als begeleidster met vijf kinderen op pad. Stefano was alleen met zijn neefje. De advocaat benadrukt dat Stefano op dat moment niet werkzaam was voor de BSO.


Volgens Pijnenburg hadden Jane en Stefano 'een nauwe band met elkaar' en waren zij verre familie van elkaar. Op het strandje is iets gebeurd waardoor de aandacht van de begeleiding werd afgeleid. 'Er gebeurde iets waardoor beide begeleiders de andere kant op keken. Toen is het jongetje onder water geraakt', zegt Pijnenburg.

Jaïro had geen zwemdiploma en de begeleiding heeft niet gezien dat het jongetje onder water raakte. De advocaat zegt dat het toezicht adequaat was die middag. Jaïro viel die middag onder verantwoordelijkheid van Stefano. 'Hij vindt dat hij voldoende toezicht heeft gehouden. Hij is gebroken, voelt zich slachtoffer. Hij voelt zich enorm getroffen door wat er is gebeurd', zegt Pijnenburg.

Bron: AT5


Eerste online platform HelloContainer voor duurzame scheepvaart geïntroduceerd
Daar waar voorheen tussenpersonen nodig waren, kunnen exporteurs vanaf heden zélf het volledige..
3 jaar geleden via HelloContainer
Wereldpremière Marienklage Jan van Maanen 20 april
Op 20 april 2019 vindt in de Jaconikerk in Utrecht de wereldpremière plaats van de..
5 jaar geleden via Jan van Maanen
Mannelijke ondernemer kiest steeds vaker voor leaseauto
Steeds meer mannelijke ondernemers kiezen ervoor om een auto zakelijk te leasen in plaats van er..
5 jaar geleden via Leasescanner financial lease
Eerwraak in Nederland
Het afgelopen jaar zijn in Nederland ruim 500 meldingen gedaan van vermoedelijke eerwraak. Het..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Overval bij 80-jarige man
In de nacht van 14 op 15 april werd een 80-jarige alleenstaande man gewekt door twee inbrekers...
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Ernstig auto-ongeluk door keien op de weg
In de nacht van 23 op 24 juni raakte een 32-jarige vrouw ernstig gewond bij een ongeval op de..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Kosten per type graf – hoeveel betaal ik bij?
Met een uitvaartverzekering worden kosten gedekt die komen kijken bij een uitvaart. De hoogte van..
6 jaar geleden via Elkeuitvaartverzekeringvergelijken.nl
NUMA neemt Uitvaartverzorging Van Bruchem in Rossum over
Met ingang van 1 juni 2017 is Van Bruchem Uitvaartverzorging deel gaan uitmaken van NUMA..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Asociale rijgedrag zorgt bijna voor frontaal ongeluk door mobiel bellen
ANN - “Het scheelde echt een haartje”, zegt een gezin uit Nieuwegein. “Die man..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Nieuwe uitvaarttrends op de eerste Funeral Fair
Begrafenissen met koffietafels, crematies met koffie en cake achteraf, ze zijn nog altijd in de..
6 jaar geleden via Ikvergelijk.nu