Direct je persbericht verspreiden onder journalisten, social-media en zoekmachines.
Startpunt voor de verspreiding van nieuwswaardige content.

Persbericht verzenden

Persbericht

Enorme kostenpost door vrijkomen methaan Noordpool

Datum: donderdag 25 juli 2013

Bron: Actueel Nieuws

25 juli 2013 -

Het vrijkomen van methaan door het krimpen van het zeeijs op de Noordpool kost wereldwijd al snel 60 triljoen dollar, bijna de omvang van de wereldeconomie in 2012. Die berekening maken onderzoekers aan Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM) en Universiteit van Cambridge deze week in een baanbrekend Commentaar (Comment) in het vooraanstaande wetenschappelijk vakblad Nature.

Het artikel is van de hand van Gail Whiteman, hoogleraar Duurzaamheid, management en klimaatverandering aan RSM, Chris Hope, hoogleraar Policy Modelling aan Cambridge Judge Business School, universiteit van Cambridge, en Peter Wadhams, hoogleraar Ocean Physics aan de universiteit van Cambridge. De schrijvers stellen dat economische modellering aantoont dat aan de methaanemissies, veroorzaakt door krimpend zeeijs van slechts een regio op de Noordpool, wel eens een wereldwijd prijskaartje kan hangen van 60 triljoen dollar - ofwel bijna de grootte van de wereldeconomie in 2012. Het artikel is hier te lezen.

De auteurs hebben de wereldwijde economische gevolgen berekend van het vrijkomen van 50 gigaton methaan in de komende tien jaar door het ontdooien van de permafrostlaag onder de Oost-Siberische Zee. Daarvoor pasten ze een herziene versie toe van de PAGE09-modelleermethode van Britse regering en de Amerikaanse Environmental Protection Agency (EPA). Het vrijkomen van methaan kan de datum waarop de wereldwijde mediaantemperatuurstijging meer dan 2 graden Celsius bedraagt met 15 tot 35 jaar versnellen.

Nog hogere kosten
Als andere gevolgen zoals verzuring van de oceanen worden meegerekend, komen de kosten nog veel hoger uit. Het onderzoek heeft ook de impact berekend van latere, langer durende of kleinere methaanuitstoten. De drie auteurs schrijven dat in alle gevallen de economische kosten van de fysieke veranderingen op de Noordpool `exorbitant' zijn. Ongeveer 80 procent van deze kosten zullen moeten worden gedragen door ontwikkelingslanden. Omdat de opwarming van de Noordpool het klimaat beinvloedt zullen hier meer extreem weer, overstromingen, droogte en daardoor meer gezondheidsproblemen
voorkomen.

"De wereldwijde impact van een opwarmende Noordpool is een economische tijdbom", zegt Gail Whiteman. Peter Wadhams voegt daaraan toe: "De op handen staande verdwijning van het zomerzeeijs in het Noordpoolgebied heeft enorme gevolgen voor zowel de acceleratie van klimaatverandering als het vrijkomen van methaan uit water in de open zee. Deze enorme toename in methaan zal eveneens enorme gevolgen hebben voor de wereldwijde economieen en samenlevingen."

Opbrengsten
De meeste discussies over de economische consequenties van het opwarmen van de Noordpool zijn nu gericht op voordelen voor de regio, zoals de opbrengsten van olie- en gaswinning en het openen van nieuwe scheepvaartroutes. De onderzoekers stellen dat in recente economische discussies het helikopterperspectief op de veranderingen in het Noordpoolgebied wordt gemist. Whiteman, Wadhams en Pole schrijven dat de wereldwijde economische instituties en wereldleiders moeten "investeren in rigoureuze economische modellering" en dienen te overwegen dat de effecten van een veranderend Noordpoollandschap vele malen zwaarder wegen dan alle "korte-termijn opbrengsten uit scheepvaart en winning". "Wetenschap over de Noordpool is uiterst belangrijk. Deze regio is de aanjager van doorslaggevende effecten in onze biofysische, politieke en economische systemen. Het World Economic Forum noch het Internationaal Monetair Fonds erkennen op dit moment het economische gevaar van de gevolgen van veranderingen op de Noordpool." Volgens Whiteman dienen zowel wereldleiders als het WEF en IMF meer aandacht te besteden aan deze onzichtbare tijdbom.

Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM) wordt consequent gerekend tot de top 10 business schools in Europa en tot de top 3 in onderzoek. RSM biedt baanbrekend onderzoek en opleidingen ter verdere bevordering van excellence in alle aspecten van management. RSM is gevestigd in de internationale havenstad Rotterdam, een bruisend knooppunt van zaken, logistiek en handel. RSM richt zich primair op het ontwikkelen van zakelijke leiders met internationale carrieres die gewapend met hun innovatieve gedachtegang een duurzame toekomst kunnen inslaan dankzij een gamma bachelor, master, MBA, PhD en executive programma's van het hoogste niveau. De ondersteuningsdiensten van RSM voor executives en alumni worden ook aangeboden vanuit het kantoor aan de Amsterdamse Zuidas, het hoofdstedelijke zakendistrict, en ook in Taipei in Taiwan.www.rsm.nl

Bron: Nieuwsbank


Eerste online platform HelloContainer voor duurzame scheepvaart geïntroduceerd
Daar waar voorheen tussenpersonen nodig waren, kunnen exporteurs vanaf heden zélf het volledige..
3 jaar geleden via HelloContainer
Wereldpremière Marienklage Jan van Maanen 20 april
Op 20 april 2019 vindt in de Jaconikerk in Utrecht de wereldpremière plaats van de..
4 jaar geleden via Jan van Maanen
Mannelijke ondernemer kiest steeds vaker voor leaseauto
Steeds meer mannelijke ondernemers kiezen ervoor om een auto zakelijk te leasen in plaats van er..
5 jaar geleden via Leasescanner financial lease
Eerwraak in Nederland
Het afgelopen jaar zijn in Nederland ruim 500 meldingen gedaan van vermoedelijke eerwraak. Het..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Overval bij 80-jarige man
In de nacht van 14 op 15 april werd een 80-jarige alleenstaande man gewekt door twee inbrekers...
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Ernstig auto-ongeluk door keien op de weg
In de nacht van 23 op 24 juni raakte een 32-jarige vrouw ernstig gewond bij een ongeval op de..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Kosten per type graf – hoeveel betaal ik bij?
Met een uitvaartverzekering worden kosten gedekt die komen kijken bij een uitvaart. De hoogte van..
6 jaar geleden via Elkeuitvaartverzekeringvergelijken.nl
NUMA neemt Uitvaartverzorging Van Bruchem in Rossum over
Met ingang van 1 juni 2017 is Van Bruchem Uitvaartverzorging deel gaan uitmaken van NUMA..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Asociale rijgedrag zorgt bijna voor frontaal ongeluk door mobiel bellen
ANN - “Het scheelde echt een haartje”, zegt een gezin uit Nieuwegein. “Die man..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Nieuwe uitvaarttrends op de eerste Funeral Fair
Begrafenissen met koffietafels, crematies met koffie en cake achteraf, ze zijn nog altijd in de..
6 jaar geleden via Ikvergelijk.nu