Direct je persbericht verspreiden onder journalisten, social-media en zoekmachines.
Startpunt voor de verspreiding van nieuwswaardige content.

Persbericht verzenden

Persbericht

Twaalf jaar cel voor doodslag Chinatown Den Haag

Datum: zaterdag 20 juli 2013

Bron: Actueel Nieuws

20 juli 2013 -
DEN HAAG - De rechtbank heeft 12 jaar onvoorwaardelijke celstraf opgelegd voor doodslag op Hector Monsalve Mejia. De 55-jarige Colombiaan werd vorig jaar juni dood gevonden in zijn huis aan de Sint Jacobstraat in Chinatown in Den Haag. Hij bleek met een elektriciteitskabel te zijn gewurgd. De straf is fors meer dan de acht jaar en TBS die het Openbaar Ministerie had geëist tegen de 29-jarige Algerijn. De man heeft de moord altijd ontkent, maar de rechtbank acht voldoende bewezen dat hij de Colombiaan heeft omgebracht. Het DNA en sperma van de Algerijn werden bij het slachtoffer in huis aangetroffen. Ook nam de man na zijn gruweldaad twee mobiele telefoons, kleding en een horloge van het slachtoffer mee.

Volledig toerekeningsvatbaar

De Algerijn werd door het Pieter Baan Centrum (PBC) onderzocht. Daar werd een persoonlijkheidsstoornis geconstateerd. De rechtbank acht de man echter volledig toerekeningsvatbaar, omdat een stoornis ten tijde van het misdrijf niet kan worden vastgesteld. Ook zwijgt de Algerijn over wat er is gebeurd. Omdat niet kan worden bewezen dat de man Hector Monsalve Mejia met voorbedachte rade heeft omgebracht, krijgt hij doodslag in plaats van moord opgelegd. Het is nog niet duidelijk of de 29-jarige Algerijn tegen het vonnis in beroep gaat.

27-06-2012 | 06:47

DEN HAAG - De identiteit van de man die vrijdagnacht dood werd gevonden in Chinatown in Den Haag, is bekend. Het gaat om de 55-jarige Hagenaar Hector Monsalve Mejia. Agenten vonden de man rond 02.00 uur in zijn woning in een appartementencomplex in de Sint Jacobstraat. Hij was door een misdrijf om het leven gekomen.

Voorarrest verlengd

De 36-jarige Hagenaar die direct na de vondst van het lichaam bij de woning werd aangehouden, zit nog vast. Zijn voorarrest is dinsdag met drie dagen verlengd voor nader onderzoek. Hoe en waarom Monsalve Mejia om het leven is gekomen, is nog niet bekend. De politie heeft uitgebreid gezocht naar sporen in en om de woning en heeft een groot buurtonderzoek gehouden. Ook wordt er nog steeds met getuigen gesproken.

Kaart sociaal leven

De recherche probeert het sociale leven van het slachtoffer in kaart te brengen en is daarom op zoek naar mensen die Monsalve Mejia kenden. Zij willen graag weten wat zijn dagelijkse bezigheden waren en waar hij kwam. Ook komt de recherche graag in contact met mensen die hem op vrijdagavond 22 juni nog hebben gezien.

13-03-2013 | 06:29

DEN HAAG - De man uit Algerije, die wordt verdacht van de moord op een 55-jarige Hagenaar in de Sint Jacobstraat, moet woensdag opnieuw voor de rechter verschijnen. De zaak wordt niet inhoudelijk behandeld. De 28-jarige verdachte zou Hector Monsalve Mejia vorig jaar juni hebben gewurgd in zijn huis. Hij nam twee mobiele telefoons, kleding en een horloge mee. Een getuige heeft de Algerijn herkend tijdens een fotoconfrontatie. De verdachte is inmiddels onderzocht in het Pieter Baan Centrum. Hij zegt dat hij ziek is en wil verder niets kwijt over de moord op Monsalve Meija.

04-07-2013 | 23:13

DEN HAAG - Een man uit Algerije, die wordt verdacht van de moord op een 55-jarige Hagenaar in de Sint Jacobstraat, hoort vrijdag welke straf het OM tegen hem eist. De 28-jarige verdachte zou Hector Monsalve Mejia vorig jaar juni hebben gewurgd in zijn huis in de Chinese buurt van Den Haag. De verdachte nam twee mobiele telefoons, kleding en een horloge mee. De link tussen de verdachte en het slachtoffer is onduidelijk. De Algerijn verblijft illegaal in Nederland en werd regelmatig in Chinatown gezien.

Een getuige heeft de Algerijn herkend tijdens een fotoconfrontatie. Een paar dagen na de moord werd de Algerijn opgepakt door de politie in de Doubletstraat in Den Haag.

Tube tandpasta ingeslikt

De verdachte wilde tot nu toe niets kwijt over de moord. Hij zegt dat hij ziek is. Het rapport van onderzoekers van het Pieter Baan Centrum wordt vrijdag in de rechtbank besproken. De advocaat van de verdachte bevestigd dat zijn cliënt erg in de war is. De Algerijn zou een tube tandpasta hebben ingeslikt en een theelepeltje. De spullen zouden verwijderd worden, maar dat is nog niet gebeurd, zegt de advocaat.

05-07-2013 | 18:47

DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie eist acht jaar cel en tbs tegen een man uit Algerije, die wordt verdacht van de moord op een 55-jarige Hagenaar in de Sint Jacobstraat vorig jaar juni. De 28-jarige verdachte zou Hector Monsalve Mejia vorig jaar juni hebben gewurgd in zijn huis in Haags Chinatown. De Colombiaan werd gevonden met tape en een elektriciteitskabel om zijn hals, in zijn slaapkamer. Hij had ook een hoofdwond. Volgens het OM nam de Algerijn na de moord twee mobiele telefoons, kleding en een horloge mee. Een paar dagen daarna werd de man door de politie opgepakt.

Homoseksuele contacten

De Algerijn ontkent de moord en de diefstal. 'Ik ben niet in zijn huis geweest, ik kende hem amper.' De twee kwamen elkaar op 23 juni tegen in een Haags café en raakten aan de praat. Hector vroeg de Algerijn of hij sex met hem wilde, maar de verdachte zegt dat hij daar geen zin in had. Toch gingen ze samen eten en de verdachte bracht Hector naar huis. 'Hij was dronken en ik wilde hem een stukje op weg helpen.' Op camerabeelden zijn de twee tot 50 meter voor het huis van Hector in Chinatown nog samen te zien.

Sperma en DNA gevonden

De verdachte zegt dat hij daar afscheid heeft genomen en weg is gegaan. Het OM denkt daar anders over: 'U ging mee naar binnen, jullie hadden sex en daarna heeft u hem vermoord.'Er is op de elektriciteitsdraad, op de tape en op de voordeurpost DNA gevonden van de Algerijn. Ook lag er een gebruikt condoom met sperma van de verdachte in de slaapkamer van het slachtoffer.

Geen verklaring

De verdachte kan daar geen verklaring voor geven. 'Ik weet het niet meer, ik slik medicijnen, drink alcohol, gebruik drugs, dan weet ik dingen niet meer.' Volgens deskundigen van het Pieter Baan Centrum is duidelijk dat de man een stoornis heeft en een medicijnverslaving. Daarom vindt de officier van justitie een tbs-behandeling noodzakelijk.

Verdachte slikt spullen in

Eerder werd al bekend dat de verdachte spullen inslikt, zoals tubes tandpasta en lepels. Het OM eist acht jaar cel min voorarrest en een tbs-behandeling. 'Deze man moet verder nagekeken worden en behandeld, hij is een gevaar voor de maatschappij.' De uitspraak is over twee weken.

14-12-2012 | 20:04

DEN HAAG - De man uit Algerije, die wordt verdacht van de moord op een 55-jarige Hagenaar in de Sint Jacobstraat, is herkend door een getuige. De 28-jarige man zou Hector Monsalve Mejia in juni hebben gewurgd in zijn huis. De verdachte nam twee mobiele telefoons mee, kleding en een horloge mee. Een getuige heeft de Algerijn herkend tijdens een fotoconfrontatie. Hij zit momenteel in het Pieter Baan Centrum en wordt daar onderzocht. De Algerijn zegt dat hij ziek is en wil verder niets zeggen over de moord op Monsalve Mejia. Op 13 maart wordt de zaak inhoudelijk behandeld.

Bron: Omroep West


Eerste online platform HelloContainer voor duurzame scheepvaart geïntroduceerd
Daar waar voorheen tussenpersonen nodig waren, kunnen exporteurs vanaf heden zélf het volledige..
3 jaar geleden via HelloContainer
Wereldpremière Marienklage Jan van Maanen 20 april
Op 20 april 2019 vindt in de Jaconikerk in Utrecht de wereldpremière plaats van de..
5 jaar geleden via Jan van Maanen
Mannelijke ondernemer kiest steeds vaker voor leaseauto
Steeds meer mannelijke ondernemers kiezen ervoor om een auto zakelijk te leasen in plaats van er..
5 jaar geleden via Leasescanner financial lease
Eerwraak in Nederland
Het afgelopen jaar zijn in Nederland ruim 500 meldingen gedaan van vermoedelijke eerwraak. Het..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Overval bij 80-jarige man
In de nacht van 14 op 15 april werd een 80-jarige alleenstaande man gewekt door twee inbrekers...
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Ernstig auto-ongeluk door keien op de weg
In de nacht van 23 op 24 juni raakte een 32-jarige vrouw ernstig gewond bij een ongeval op de..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Kosten per type graf – hoeveel betaal ik bij?
Met een uitvaartverzekering worden kosten gedekt die komen kijken bij een uitvaart. De hoogte van..
6 jaar geleden via Elkeuitvaartverzekeringvergelijken.nl
NUMA neemt Uitvaartverzorging Van Bruchem in Rossum over
Met ingang van 1 juni 2017 is Van Bruchem Uitvaartverzorging deel gaan uitmaken van NUMA..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Asociale rijgedrag zorgt bijna voor frontaal ongeluk door mobiel bellen
ANN - “Het scheelde echt een haartje”, zegt een gezin uit Nieuwegein. “Die man..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Nieuwe uitvaarttrends op de eerste Funeral Fair
Begrafenissen met koffietafels, crematies met koffie en cake achteraf, ze zijn nog altijd in de..
6 jaar geleden via Ikvergelijk.nu