Categorieën


Herstel oevers Amsterdamrijnkanaal

Delen:
  • A
  • A
Amsterdam-Rijnkanaal krijgt voor een deel nieuwe damwanden Rijkswaterstaat gaf afgelopen maand het startsein voor de renovatie van damwanden in het Amsterdam, Rijnkanaal. `Met de gunning aan de aannemerscombinatie Ballast Nedam en De Klerk, gaan we in 2014 starten met de renovatie van zeker 23 km damwanden tussen het traject Amsterdam en Wijk bij Duurstede. En dat is belangrijk voor de veiligheid van de oevers en de doorstroming van de scheepvaart over het drukst bevaren kanaal; het Amsterdam-Rijnkanaal. In de periode tussen nu en 2014 wordt het werk voorbereid en eind 2015 is de renovatie voltooid', aldus Ype Heijsman directeur Netwerkmanagement Rijkswaterstaat.

 Schade aan oevers voorkomen

De huidige damwanden langs het Amsterdam-Rijnkanaal zijn 30 tot 70 jaar oud. Een gedeelte daarvan is aan het einde van zijn technische levensduur. In totaal kent het kanaal 120 km damwand, waarvan 23 km niet voldoet aan de veiligheidsnorm en daarom aan verbetering of vervanging toe is.

Ype Heijsman: `Doen we dit niet dan is de kans op schade aan de damwand groot en dat kan ook gevolgen hebben voor het dijklichaam. De gevolgen hiervan kunnen enorm zijn voor de omgeving en het watersysteem. Het gaat om het vervangen van bijna 8 km damwand, 9 km wordt opnieuw verankerd ter versteviging van de damwanden en de rest van de 23 km krijgt een vooroever of een vooroever gecombineerd met verankering. Een vooroever dient ter voorkoming dat de zandbodem langs de damwand wegspoelt. Dit kan door het aanbrengen van een bodembescherming.'

Hinder en maatregelen

Rijkswaterstaat verwacht geen stremmingen voor de scheepvaart. Wel gelden er snelheidsbeperkingen ter hoogte van de werkzaamheden en zal op risicolocaties scheepvaartbegeleiding worden ingezet. Verder zal er geluidshinder zijn bij het intrillen van damwanden voor direct omwonenden. Deze zullen door de aannemer worden geinformeerd over de mate en de duur van de hinder.

Oversteekplaats voor reeen en andere kleine zoogdieren

 Ter hoogte van Houten doorsnijdt het Amsterdam-Rijnkanaal een gebied dat is aangewezen als ecologische hoofdstructuur. In het gebied komen reeen en andere kleine zoogdieren als de haas, hermelijn en das voor. Om de barrierewerking van het Amsterdam-Rijnkanaal te verminderen worden er plekken gecreeerd waar deze dieren het Amsterdam-Rijnkanaal veilig kunnen betreden en verlaten. Deze plekken worden fauna uitrede plaatsen genoemd. Tijdens de werkzaamheden worden er 14 aangelegd.

Amsterdam-Rijnkanaal

Het Amsterdam-Rijnkanaal is aangelegd in de periode 1933 tot 1952 om de doorstroom van het Merwedekanaal (1892) te verbeteren. Het kanaal is een rechtstreekse verbinding tussen Amsterdam en Tiel en vooral bedoeld om goederen sneller via de binnenvaart van en naar economisch achterland te verschepen zoals Duitsland. In de periode van 1965-1981 is het kanaal grotendeels verbreed naar 100-120 meter.

Bron: Nieuwsbank
Reageren op dit artikel? Laat dan hier uw reactie achter.


Actueel Nieuws Nederland