Categorieën


Zaak Marianne Vaatstra eindelijk opgelost Update!

Maandag 19 november 2012
Delen:
  • A
  • A

AMSTERDAM (AN030) – Marianne Vaatstra wordt op 1 mei 1999 vanuit de bosjes aangevallen, verkracht, gewurgd en uiteindelijk met een doorgesneden keel achtergelaten In een weiland bij het dorpje Veenklooster .

Het lijkt eindelijk opgelost te zijn, de moord op Marianne Vaatstra. Op basis van honderd procent DNA-match heeft de politie de 45-jarige Jasper S. uit Oud Woude gearresteerd. Dit werd door het Openbare Ministerie bevestigd. Ook de vader van Marianne is persoonlijk door Peter R de Vries ingelicht.

Marianne Vaastra vertrekt samen met haar vriend Spencer en een andere vriend vanuit de disco richting het NS station. Op het station geeft Marianne aan dat ze alleen verder wilt en steelt samen met haar vriend een fiets op het station. Rond 01.45 uur vertrekt Marianne in het duister en is nooit meer thuis aangekomen.

Marianne wordt vanuit een bosje aangevallen door Jasper S., trekt haar van haar fiets af en sleurt Marianne het weiland in. Daar verkracht Jasper S. Marianne, wurgt haar en snijdt uiteindelijk haar keel door. De volgende dag wordt haar fiets in een greppel door haar vrienden terug gevonden, niet ver van de plek waar Marianne vermoord is.

Op dezelfde avond doet een 14-jarige meisje aangifte van verkrachting door een Iranese jongen die later ook de verdachte wordt van de moord op Marianne. Uit DNA blijkt dat deze man niet Marianne vermoord heeft.

De verdachte Jasper S. is zelf getrouwd en heeft twee dochters van 22 en 17 jaar. De boerderij van de verdachte is vandaag onderzocht naar sporen en andere bewijzen. Peter is blij en geeft op Twitter aan "dit is het nieuws waarop we altijd hebben gewacht”.  Waarom Jasper S. deze moord heeft gepleegd is een raadsel. Het was een man met een normaal leven zonder strafblad en zeer geliefd in het dorp. Op 22 november moet Jasper S. voorkomen bij de rechter- commissaris.

Wel is het vreemd dat Jasper S. zelf mee deed aan het verwantschaponderonderzoek, dat afgelopen september en oktober werd gehouden door de Openbare Ministerie om de moord op Marianne op te lossen. "Eindelijk is het zover, Er valt een last van ons af” zegt de vader van Marianne. Hij kan het niet geloven dat Jasper S. dit op zijn geweten heeft. Vaatstra zijn kleinkinderen zitten op dezelfde gymnastiekclub als de kinderen van Jasper S., aldus de vader van Marianne.

 

Update - 19-11-2012 10.59

Even een overzicht op de moord van Marianne Vaatstra:

01 mei 1999: In een weiland bij het dorpje Veenklooster wordt het levenloze lichaam van Marianne Veenstra gevonden. Marianne fietste naar huis nadat ze op Koninginnedag feest had gevierd.

Augustus 1999: Het onderzoek na de dader wordt gericht op een asielzoekerscentrum De Poelpleats bij Kollum waar twee asielzoekers een Irakees en een Afghaan, kort na de moord het AZC hebben verlaten. De toen twee verdachten werden in Engeland en Turkije gearresteerd uit hun DNA test bleken de beide verdachten onschuldig te zijn.

Oktober 2000: Het OM wilt een oproep doen voor een grootschalig DNA-onderzoek, maar wordt geblokkeerd door de politiek. Toch geven zo'n 900 mensen hun DNA af, uit dat onderzoek komt geen resultaat.

Juni 2002: Uit een daderprofiel dat de rechercheteam gemaakt heeft blijkt de dader een Europese blanke man te zijn.

2004/2012: De politie komt geen steek verder en het onderzoek levert niks op. Het OM wordt door de ouders van Marianne beschuldigd van geknoei. Het 3D-team van de politie en het OM nemen in 2007 de zaak opnieuw op.

April 2012: Eindelijk is het zover, de wetgeving geeft toestemming om de verwantschapsonderzoek eindelijk te laten uitvoeren. Het DNA dat op Marianne is gevonden kan eindelijk worden onderzocht.

Mei 2012: Het 3D-team komt tijdens het onderzoek te weten dat Marianne de moordenaar heeft gekend en dat de persoon in de buurt van Marianne woont of heeft gewoond. Het DNA van de moordenaar dat terug gevonden was op de aansteker die in de tas zat van Marianne kwam overheen met het DNA spoor dat op Marianne terug gevonden werd.

22 juni 2012: Uit het DNA onderzoek zit geen familie van de dader in de databank van de justitie. Het OM vraagt aan om het DNA onderzoek uit te bereiden onder de personen in de regio.

06 september 2012: 8000 mannen moeten hun DNA afstaan uit de omgeving waar Marianne vermoord is. 7300 mannen zijn uiteindelijk opgeroepen en 90 procent komt uiteindelijk opdagen.

19 november 2012: De moord op Marianne Veenstra is eindelijk opgelost door een 100 procent DNA match. Een 44-jarige verdachte wordt aangehouden in Oud Woude. 


Zaak Marianne Vaatstra weer geopend - Donderdag 6 september 2012
DNA-onderzoek dader Marianne Vaatstra van start - Zondag 16 september 2012
Grootste DNA-onderzoek in Friesland - Zaterdag 29 september 2012
Zaak Marianne Vaatstra eindelijk opgelost - Maandag 19 november 2012

 

© Olaf Bok
Actueel Nieuws 030

actueel, actueel nieuws, nieuws, Actueel Nieuws 030, dagelijks nieuws, nieuws actueel,